vbaeva-2

Разследват община Сопот за 6,5 млн.

Четвъртък, 07 Март 2019 17:25 | | Печат | Е-мейл | 1

Общинската администрация в Сопот е изразходвала неправомерно публични средства в размер на над 6,5 милиона лева. Твърденията са на шефа на парламентарната антикорупционна комисия Борис Ячев.

В Комисията е получен сигнал, който касае неправомерно харчене на държавни и европейски средства през 2015 година. По думите на Ячев, проверка на държавната финансова инспекция е констатирала множество нарушения и са издадени 14 акта за административно нарушение. Случаят предаден на специализираната прокуратура, а от Община Сопот заявиха, че няма да коментират случая преди становището на прокуратурата.

Проверката на АДФИ в община Сопот  продължи три месеца, като приключи през септември миналата година. За констатираните нарушения са съставени и връчени 14 акта на две отговорни длъжностни лица. Тогава инспекторите проверяваха  за законосъобразност за поемането и обслужването на временни безлихвени заеми, предоставени от Министерство на финансите и тяхното целево изразходване.

Проверка бе направена и за получаването и изразходването на получените средства за делегирани от държавата дейности за „ Детски градини и „Музей „
Заключенията бяха, че за поетия общински дълг в размер на 620 788, няма разходооправдателни документи за изразходването му по предназначение. Средствата, постъпили на 18.12.2017 г. в община Сопот от фонд Флаг не са изразходвани целево, съгласно решението на Общински съвет.

Предоставеният от Министерство на финансите безлихвен заем на стойност 2 400 000 лв. не е използван по предназначение в частта на 484 913,48 лв. Сумата е използвана за разплащане на проект на ОП „ Регионално развитие“ .

Също така са направени плащания в размер на 1 140 000 лв. през март 2016 г. от безлихвения заем , без да е спазен срока на допустимост на разходите – 31.12.2015 год. На финансовата инспекция не са предоставени документи, от които да е видно правилното разходване на средства.

Точно за това има регистрирани нередности в националния регистър ИСУН на 31.01.2017 год. в размер на 4 014 696,25. Те са разгледани от АДФИ и задълженията са признати, въпреки подписаното споразумение към 25.07.2018 год.

При проверка, свързана с получаването и изразходването на получените средства за делегирани от държавата дейности „Детски градини и „Музей“, са съставени и връчени 12 акта.

Карлово онлайн

Cвободният електронен всекидневник за Карлово и региона.

Уеб сайт: karlovo-online.com

Comments  

Мунчо
+1 #1 Мунчо 07-03-2019 18:59
Явно някои тарикати са тръгнали по пътя на Кабаиванов и ще има системата ГЪРБУЧ.
На предстоящите избори в община Сопот се връща на бял кон Веселин Личев, а в община Карлово няма да го бъде Кабаиванов.
Quote

Добавете коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Издания на ЦУМ - Център за универсални медии: Пловдив-онлайн | Асеновград-онлайн | Карлово-онлайн |

Карлово Онлайн e част от групата на ЦУМ  – Център за универсални медии, заедно с plovdiv-online.com и asenovgrad-online.com.
Copyright (c) ЦУМ - Център за универсални медии 2009 - 2019