09Декември2019

Сапунисаха двама юнаци от Баня с по 1,6 г. за палеж

Четвъртък, 16 Февруари 2012 14:46 | | Печат | Е-мейл | 0

Пловдивският окръжен съд осъди за палеж пловдивчанина Тодор Станчев и mриятелите му от Баня Радослав Стоянов и Георги Кръстев.

Триото драсна клечката на гараж на смолянски бизнесмен на 15.10.2008 г. около 22.30 часа.

Палежът е поръчан от Тодор Станчев, който се оплакал на приятелите си от Баня, че бизнесменът Стефан Хаджииванов  задиря гаджето му.

 

Нанесената вреда е 30 762 лв., имало е опасност пожарът да се разпростре и върху други имоти със значителна стойност – паркиран в гаражната клетка лек автомобил марка Тойота Корола на стойност 14 800 лв. и покривната конструкция на къща на стойност 31 200 лв., собственост на Стефан Хаджииванов и да причини щети в размер общо на стойност 76 762 лв.

За извършеното от Тодор Станчев деяние му беше наложено наказание от 2 г. лишаване от свобода.

Георги Кръстев и Радослав Стоянов получиха по година и половина лишаване от свобода.

Тримата подсъдими били приятели от много години.

На 05.10.2008 г. Тодор Станчев посетил дома на Георги Кръстев в Баня, където бил и Радослав Стоянов, и ги попитал дали са съгласни да му помогнат да сплашат един човек, за което Станчев щял да им заплати.

Станчев обяснил, че въпросният човек бил бизнесмен от Смолян, който закачал приятелката на негов приятел и трябвало да му ударят 1 – 2 шамара, за да престане.

Тримата тръгнали за Смолян и като пристигнали там, спрели пред къщата на Стефан Хаджииванов и започнали да чакат да се появи с намерението да го набият.

След час и половина Хаджииванов се прибрал, но докато се приближат до колата му, той вече бил влязъл в гаража и Стоянов и Кръстев, които тръгнали след него, не могли да реализират намеренията си.

Тримата се върнали в Пловдив.

На 15.10.2008 г. вечерта тримата отново отишли в Смолян и Станчев, който предварително бил закупил в бутилка от ПВЦ бензин, казал на Стоянов и Кръстев да запалят гаражната клетка. Двамата си сложили черни шапки да не ги разпознаят, разлели бензина пред вратата на гаража, запалили го и избягали, като по пътя изхвърлили шапките и бутилката.

За извършеното Станчев заплатил на Стоянов и Кръстев по 100 евро, защото не останал доволен от щетите на палежа, който поръчал.

Непосредствено след палежа минали двама съседи, които видели пожара и го изгасили с подръчни средства.

Позвънили на входната врата на Хаджииванов, но никой не отворил. На другия ден Хаджииванов забелязал, че едната му гаражна врата е горяла и подал жалба в РУП Смолян.

Подсъдимите са осъдени да заплати солидарно на Стефан Хаджииванов сумата от общо 2 000 лв. обезщетение за причинените му с деянието неимуществени вреди.

Делото се разгледа по процедурата на съкратеното съдебно следствие без разпит на на свидетели и вещи лица.

Подсъдимите признават изцяло фактическите обстоятелства по повдигнатото им обвинение, поради което им беше наложено по-ниско наказание.

Последно променена в Четвъртък, 16 Февруари 2012 14:53
Карлово онлайн

Cвободният електронен всекидневник за Карлово и региона.

Уеб сайт: karlovo-online.com

Добавете коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Издания на ЦУМ - Център за универсални медии: Пловдив-онлайн | Асеновград-онлайн | Карлово-онлайн |

Карлово Онлайн e част от групата на ЦУМ  – Център за универсални медии, заедно с plovdiv-online.com и asenovgrad-online.com.
Copyright (c) ЦУМ - Център за универсални медии 2009 - 2019