РИОСВ иска спиране на цеха в Красново

Сряда, 07 Октомври 2015 16:42 | | Печат | Е-мейл | 0

Шефът на РИОСВ Стефан Шилев Шефът на РИОСВ Стефан Шилев

РИОСВ – Пловдив издаде предписание за спиране на производството на цеха за дървени въглища в с. Красново до привеждане на дейността в съответствие с нормативните изисквания. Обектът може да заработи отново, след като представи резултати от измервания, от които да е видно, че всички показатели са в нормите.

При контролните измервания, проведени на 14 и 15 септември 2015г., от експертите бяха установени превишения само по показател въглероден оксид за две от ретортите в цеха. За едната пещ завишените стойности са 13,5 пъти, а за другата - 11,5 пъти. За констатираните превишени норми на дружеството ще бъде наложена санкция по реда на чл. 69 а от Закона за опазване на околната среда.

Цехът за производство на дървени въглища в с. Красново на „АИБО-С" ЕООД притежава удостоверение за въвеждане в редовна експлоатация, издадено от главния архитект на община Хисаря по реда на Закона за устройство на територията. При издаването му не се е съобразила с изискването на Закона за чистота на атмосферния въздух и не е изискала протоколи от измервания на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух от обекта. Ако тези данни бяха налични, би следвало община Хисаря да не издава Удостоверение за въвеждане в редовна експлоатация.

По отношение на изискванията за хигиенни отстояния на обектите от жилищни сгради, компетенцията е на Министерството на здравеопазването. Наредбата, регламентираща тези отстояния (Наредба № 7/25.05.1992г), е отменена от 17.05.2011г. РИОСВ - Пловдив няма правомощия в определянето на отстоянието на обектите от жилищни райони.

Последно променена в Понеделник, 12 Октомври 2015 15:29
Карлово онлайн

Cвободният електронен всекидневник за Карлово и региона.

Уеб сайт: karlovo-online.com

Добавете коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Издания на ЦУМ - Център за универсални медии: Пловдив-онлайн | Асеновград-онлайн | Карлово-онлайн |

Карлово Онлайн e част от групата на ЦУМ  – Център за универсални медии, заедно с plovdiv-online.com и asenovgrad-online.com.
Copyright (c) ЦУМ - Център за универсални медии 2009 - 2019