06Декември2019

Най-доброто ниво на влажност за хора, техника и книги

Идеалното ниво на влажност е това, което взема под внимание всички обитатели на дома, било то одушевени или не. Хората, електрониката и книгите имат свое собствено идеално ниво на влажност. За щастие тези граници се припокриват.

Когато говорим за влажност обикновено имаме предвид относителна влажност - отношението между количеството водна пара, намираща се във въздуха, и максималното количество водни пари, което въздухът може да поеме при една и съща температура. Изразява се в проценти.

При по-високи температури въздухът може да побира по-големи количества водни пари, така че въздух с равни количества водна пара при различни температури ще има драстично различна относителна влажност. Това се превръща в проблем през зимата, когато отоплителните системи затоплят въздуха, но не добавят водни пари. Това прави относителната влажност много ниска. От друга страна готвенето, къпането, както и други навици от ежедневието увеличават значително влажността.

Благоприятният диапазон на влажност за човека е между 30% и 60%, като идеалният е около 45-55%. Много високи нива на влажност допринасят за появата на мухъл, плесен, акари и други вредители. Мухълът вирее във влажен климат, обикновено над 60% влага, като създава предпоставки за редица заболявания. За хората, страдащи от астма и други респираторни заболявания, високата влажност може да влоши симптомите. Сухи или сърбящи кожни заболявания са характерни при ниска влажност на въздуха.

Високите нива на влажност предразполагат развитието на плесен и появата на вредители, които унищожават книгите, а пък ниските нива на влажност могат да направят страниците чупливи.

Препоръчваната от експерти влажност е между 30% и 50%.

Подобно на книгите, техниката е чувствителна към крайности във влажността. Високата влажност може да промени проводимостта на устройствата, което води до увреждане и неизправност, а вероятно и до корозия. Кондензацията се превръща в много сериозен проблем при висока влажност на въздуха. Много ниска влажност, от друга страна, може да доведе до чупливост на компонентите на устройствата. Електрониката също функционира правилно в диапазон от 30% до 50%.

Контролът на влажността е от съществено значение за приятна атмосфера и здравословна среда у дома. Иновативните разработки довеждат до изключителна комбинация от климатизация и контрол на влажността в лицето на инверторен климатик Daikin Ururu Sarara. Ururu Sarara е първата в света климатична система, съчетаваща охлаждане, отопление, пречистване на въздуха, вентилация, овлажняване и изсушаване.

Интелигентната система на Ururu Sarara за овлажняване извлича само необходимото количество влага от околната среда, а системата за премахване на влажността ефективно извлича излишната влага от стаята, като поддържа равномерна температура.

Богата и разнообразна гама от климатични системи и още полезна информация можете да откриете на климатичната платформа www.klimaticite.bg

Платформата klimaticite.bg е резултат от съвместните усилия, желание и опит на екипа на компания Биттел.

Биттел е официален вносител за България на Daikin, Toshiba и Nippon.

Адрес: Пловдив, Тракия - Индустриална Зона

ул. "Нестор Абаджиев" № 13

тел: 032 270 024

GSM: 0897 806 008

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

www.bittel.bg

Работно време:

Понеделник - Петък: от 09:00 до 17:30 часа

Събота и Неделя: почивни дни


Последно променена в Понеделник, 11 Юли 2016 07:52
Карлово онлайн

Cвободният електронен всекидневник за Карлово и региона.

Уеб сайт: karlovo-online.com

Добавете коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Издания на ЦУМ - Център за универсални медии: Пловдив-онлайн | Асеновград-онлайн | Карлово-онлайн |

Карлово Онлайн e част от групата на ЦУМ  – Център за универсални медии, заедно с plovdiv-online.com и asenovgrad-online.com.
Copyright (c) ЦУМ - Център за универсални медии 2009 - 2019