17Януари2019

vbaeva-2

Ученици от 2 училища участваха в Световна седмица на парите

За втори път в България се отбелязва Световна седмица на парите по европейски проект, организиран от Джуниър Ачийвмънт. Община Карлово, която миналата година подписа договор за сътрудничество с организацията също се включи в инициативата. Темата тази година е „Въпросите за парите са важни”. 

В Исторически музей Карлово учениците от двете училища – СУ „Васил Левски” и СУ „Христо Проданов” бяха запознати с богатия нумизматичен фонд на музея. Мария Деянова, директор на Исторически музей представи на учениците - историята за сеченето на монетите в българските земи и с монетите открити на територията на Стремската долина. С тази информация учениците придобиха представа за икономическото развитие на Карловския регион, за стойността на монетите и значението им в древността и за последващото развитие на икономиката. 

„....... Тези познания ще можете да ги приложите и в съвремието и да се ориентирате в тази по-практична сфера, каквато са финансите и тяхното правилно управление” – завърши лекцията си директорът на Исторически музей Карлово. 

Бе проведена и образователна лекция, под формата на игра, в която учениците разпознаваха монети и банкноти, извличаха информация за тях и се ориентираха и оценяваха стойността им. Целта бе учениците да добият финансова грамотност, да се ориентират правилно в управлението на финансите, както и с практическото им приложение. Участници в инициативата бяха учениците от СУ „Христо Проданов”  - VІІІ „а” клас иновативна паралелка „Предприемачество” с преподаватели Янка Минева, Цветанка Златанова и Мария Петрова, а от СУ” Васил Левски” учебните компании „Калиопа” и „ ДЕНК” с ръководител Спаска Бистрашка.  

На инициативата присъстваха представител на „Райфайзен Банк” клон Карлово и Иван Лапатарев директор „Уникредит Банк” клон Карлово. Те поздравиха учениците с инициативата, разказаха защо парите са важни и младежите трябва да получават знания, за да изградят своите умения и да могат да вземат правилни решения през живота си. 


Последно променена в Петък, 30 Март 2018 16:37

Добавете коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.
Защитен код Обнови

Издания на ЦУМ - Център за универсални медии: Пловдив-онлайн | Асеновград-онлайн | Карлово-онлайн |

Карлово Онлайн e част от групата на ЦУМ  – Център за универсални медии, заедно с plovdiv-online.com и asenovgrad-online.com.
Copyright (c) ЦУМ - Център за универсални медии 2009 - 2017