Министър Порожанов в Карлово за среща с розопроизводители

На 19 май (събота) от 10,00 ч. в зала „Васил Караиванов“ на община Карлово министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще се срещне с местни розопроизводители  и кметове на населени места, във връзка с ниските изкупни цени на розовия цвят и проблемите с изкупуването на тазгодишната реколта.  Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, уговори срещата с министъра, след като днес той се срещна с протестиращи местни розопроизводители в с. Розино. По време на срещата, кметът алармира министъра за ситуацията и поиска спешна среща с него, на която да бъде обсъдено как да се спаси реколта 2018, защото производството в момента е в своя пик. На срещата в събота, кметът ще постави въпросите за двойно по-ниските изкупни цени  и неизкупуването на розовия цвят от прекупвачите. Д-р Кабаиванов ще поиска да бъдат обсъдени краткосрочните и дългосрочни мерки, които да бъдат взети, за да се защитят интересите в бранша, една от които е приемане на Закон за розата.

Днес д-р Кабаиванов обсъди с ръководството на „Българска роза“ АД Карлово проблемите на тазгодишната кампания, като се запозна с тяхното становище.

В село Розино местни розопроизводители протестираха срещу ниските изкупни цени и неизкупуването на продукцията от розов цвят. Те блокираха подбалканската линия, като на всеки половин час пропускаха движението за 15 минути и изсипаха рози по пътя в знак на протест.

Вчера в Карлово също спонтанно се събраха розопроизводители от населените места от общината, които поискаха съдействие от местното ръководство и защита на техните интереси във връзка с ниските изкупни цени на розовия цвят.

Във връзка с предполагаемото блокиране на пътища от розопроизводители и техния справедлив протест, кметът се обръща с призив към собствениците на розови масиви: „Протестът ви е справедлив и аз ви подкрепям. Призовавам ви с вашите действия да не възпрепятствате свободното придвижване на другите граждани, които нямат вина за създалата се неблагоприятна ситуация.“ 


Последно променена в Четвъртък, 24 Май 2018 08:39
Карлово онлайн

Cвободният електронен всекидневник за Карлово и региона.

Уеб сайт: karlovo-online.com

Добавете коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Издания на ЦУМ - Център за универсални медии: Пловдив-онлайн | Асеновград-онлайн | Карлово-онлайн |

Карлово Онлайн e част от групата на ЦУМ  – Център за универсални медии, заедно с plovdiv-online.com и asenovgrad-online.com.
Copyright (c) ЦУМ - Център за универсални медии 2009 - 2019