vbaeva-2

ФБР разсекрети шпионско дело

Вторник, 01 Ноември 2011 15:11 | | Печат | Е-мейл | 0

fbiФБР разсекрети документи, снимки и видеозаписи от разследването на 10-те руски шпиони под дълбоко прикритие в САЩ, които бяха заловени миналата година и експулсирани от страната. Разсекретената по искане на Асошиейтед прес информация е качена на сайта на ФБР. Медиите отвъд океана коментират, че подобно разсекретяване на материали от федерално разследване се случва за първи път.

Сред заловените шпиони бе и рускинята Анна Чапман, която след завръщането си в Русия позира като модел за списания, стана телевизионна водеща и дори се ориентира към кариера в политиката. Освен това получи оферта за порно филм и участва като манекенка в модно ревю. В клиповете се виждат Анна и останалите шпиони да си разменят или прибират предмети и документи на различни места - кафенета, стълбища, улици. В един от клиповете Чапман разговаря в кафене с американски таен агент под прикритие, а в друг пазарува, докато представител на руското правителство я чака отвън. Разследването на 10-те шпиони отне десет години и бе с кодовото название "Истории за призраци". ФБР обяви, че разсекретяването на документи от разследването точно в нощта на Хелоуин е просто съвпадение. Арестите на 10-тимата припомнят, че шпионската дейност на американска територия не е изчезнала с края на Студената война, подчертава ФБР в сайта си. Макар че шпионите не са успели да се сдобият с поверителни американски документи, намеренията им са били сериозни и са били финансирани от руското външно разузнаване, се посочва още в сайта на ФБР. Представител на ФБР каза, че това е най-голямата шпионска мрежа, разбивана до този момент в САЩ.

Карлово онлайн

Cвободният електронен всекидневник за Карлово и региона.

Уеб сайт: karlovo-online.com

Добавете коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Издания на ЦУМ - Център за универсални медии: Пловдив-онлайн | Асеновград-онлайн | Карлово-онлайн |

Карлово Онлайн e част от групата на ЦУМ  – Център за универсални медии, заедно с plovdiv-online.com и asenovgrad-online.com.
Copyright (c) ЦУМ - Център за универсални медии 2009 - 2019