vbaeva-2

Десницата с абсолютно мнозинство в Испания

Понеделник, 21 Ноември 2011 15:37 | | Печат | Е-мейл | 0

В Испания десницата спечели абсолютно мнозинство в парламентарните избори.

36 милиона избиратели прекратиха седемгодишното управление на социалистите.

Опозиционната Народна партия на Мариано Рахой получи мнозинство от 186 места в 350-членната Камара на депутатите – долната камара на испанския парламент.Социалистите получават 28,65% от гласовете, или 110 места в 350-местната Камара на депутатите.

Консерваторите на Рахой спечелиха 44,49% от гласовете и 186 места в Камарата.С такава подкрепа, партията ще може свободно да въведе още мерки за икономии в четвъртата по големина икономика от еврозоната, въпреки опасността те да предизвикат социално недоволство.

 

Рахой получи подкрепата на избирателите с обещание да оправи икономиката и да създаде работни места, дори ако за целта се наложат още икономии.

Съкращения няма да има само на пенсиите, но целта е да се намали публичния дефицит на страната до 4,4% от БВП през 2012, спрямо 9,3% тази година.

Експертите предупредиха, че първата задача на новоизбраното правителство ще бъде да успокои пазарите, но решението трябва да идва и от Европа.

Докато социалистите са в униние, а Народната партия празнува историческата си победа, се случи и още една историческа промяна – в парламента ще влезе и баската сепаратистка коалиция "Амаиур", произлязла от движението Батасуна, което е политическия клон на ЕТА.

Месец след изявлението на ЕТА за слагане на край на насилието, новата коалиция е получила достатъчно места, за да състави парламентарна група, показват проучванията.

Последно променена в Понеделник, 21 Ноември 2011 15:44
Карлово онлайн

Cвободният електронен всекидневник за Карлово и региона.

Уеб сайт: karlovo-online.com

Добавете коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Издания на ЦУМ - Център за универсални медии: Пловдив-онлайн | Асеновград-онлайн | Карлово-онлайн |

Карлово Онлайн e част от групата на ЦУМ  – Център за универсални медии, заедно с plovdiv-online.com и asenovgrad-online.com.
Copyright (c) ЦУМ - Център за универсални медии 2009 - 2019