21Октомври2019

БПЦ призова за задължително вероучение в училищата

Петък, 24 Септември 2010 15:28 | | Печат | Е-мейл | 0

Хиляди граждани се присъединиха към мирното литийно шествие на Българската православна църква (БПЦ), която призова да се въведе вероучението като редовен предмет в училище.
Това е начинът да се поставят здравите духовни устои, според Светия синод.
Синодът настоява да е въведе задължително обучение по религия - православие, от 1 до 12 клас. По мнението на на Ловчанския митрополит Гавриил, изразено преди шествието, е добре въвеждането на религиозното обучение да стане още от предучилищната подготовка.
От 2012 г. предучилищната подготовка за 5-годишните деца е задължителна.

Точно в 12 часа камбани зазвъняха във всички православни храмове в страната и дадоха старт на литийното шествие в София. С тропари и песнопения хиляди миряни тръгнаха от НДК и преминаха по централни софийски улици  до храм-паметник „Свети Александър Невски”.
На площада на специална платформа българският патриарх Максим и архиереите отслужиха молебен за българските деца и за задължително обучение по религия. Патриархът пожела божието благословение да бъде над всички, след което всички на площада запяха "На многая лета". Последва химнът на България с развети трибагреници.
По данни на организаторите, в шествието са се включили 10 000 души от цялата страна, предаде "Фокус".


В специално обръщение БПЦ призова държавата да изпълни дълга си и да въведе задължително обучение по религия
предвид задълбочаващата се ценностна криза. Тестът бе прочетен от русенският митрополит Неофит, който е и говорител на Светия синод. Той припомни още ролята на църквата през Възраждането и създаването на първото светско училище.

След като приключиха словата, всички започнаха да скандират „Православие”.
На един от лозунгите, които гражданите носят, бе написано: „66 години атеизъм стигат!”
Църковна делегация от синодални митрополити, духовници, родители и деца внесе при президента гражданска петиция.

Концепцията на Светия синод предвижда да има и профили в училище - религия-католицизъм, религия-ислям, а за учениците, които не желаят да изучават религия, ще има предмет етика, каза митрополитът.
В момента в училище се изучава религия като свободно избираем или задължително избираем предмет.

Вярата не може да бъде усвоена по академичен път - било то в училище или на университетската скамейка. Това каза министърът на образованието Сергей Игнатов в парламента в отговор на репортерски въпрос. Според него това, което трябва да направим като общество, е да призовем в неделния ден вярващите семейства, празнично облечени, да посетят храма.

Църквата и обществото трябва да бъдат активни, така ще се възстанови вярата, каза Игнатов и добави, че за да се въведе вероучение в училище, трябва да има дискусия и съгласие по този въпрос. Нормативната уредба не позволява в хода на учебната година да се правят промени, напомни той. Дори да залегнат подобни промени в закона, това ще стане частично от следващата година, за да има учебници след 3-4 години, поясни министърът.
Последно променена в Вторник, 19 Октомври 2010 11:56
Карлово онлайн

Cвободният електронен всекидневник за Карлово и региона.

Уеб сайт: karlovo-online.com

Добавете коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Издания на ЦУМ - Център за универсални медии: Пловдив-онлайн | Асеновград-онлайн | Карлово-онлайн |

Карлово Онлайн e част от групата на ЦУМ  – Център за универсални медии, заедно с plovdiv-online.com и asenovgrad-online.com.
Copyright (c) ЦУМ - Център за универсални медии 2009 - 2019