vbaeva-2

Д-р Кабаиванов почете жертвите на комунизма

Кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов, заместник-кметът Антон Минев, заместник-председателят на Общински съвет Карлово Анастасия Чолакова, общински съветници, общественици и граждани почетоха днес жертвите на комунистическия режим. Те се поклониха пред поваления Кръст – построен в памет на жертвите от политическото насилие след 9 септември 1944 г.

Тази година се навършват 72 години от първите присъди на т. нар. Народен съд. На 1 февруари 1945 г. Народният съд осъжда на смърт трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници. Присъдите са изпълнени на същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца от страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити.

Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се чества на 1 февруари по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997 г.) и Петър Стоянов (1997-2002 г.).

Карлово е един от малкото градове в България, където има паметник на жертвите от комунистическите репресии. Издигнат е през 2004 г. по идея на Инициативен комитет и със средства събрани от дарения.

 

 

 Добавете коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.
Защитен код Обнови

Издания на ЦУМ - Център за универсални медии: Пловдив-онлайн | Асеновград-онлайн | Карлово-онлайн |

Карлово Онлайн e част от групата на ЦУМ  – Център за универсални медии, заедно с plovdiv-online.com и asenovgrad-online.com.
Copyright (c) ЦУМ - Център за универсални медии 2009 - 2017