vbaeva-2

В Климент откриха мемориал на Св. Климент

В деня, когато православната църква почита паметта на Свети Климент Охридски кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и кметът на село Климент Мано Манов отриха мемориал на забележителния български духовник и просветител. Паметният знак представлява разтворена книга, поставена върху гранитен монумент и се намира в парк „Стария мегдан" в с. Климент.
Празничният ден в селото започна в храм „Св. Георги" с тържествена архиерейска света литургия, отслужена от Негово преосвещенство епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит Николай.
„Днешният ден е изпълнен с много духовен и емоционален заряд. Охридската школа, която основава Свети Климент има много голямо място в българското просвещение, в съхранението на българската духовност и ни дава сили и днес да се борим за тази духовност", каза д-р Кабаиванов в словото си пред мемориала. И допълни: „Всеки човек се ражда с името си и то е негова съдба. Името на това красиво селище, едно от основните кметства на територията на карловска община, задължава много. Свети Климент Охридски е един от пастирите на българския народ, един от неговите закрилници. Ето защо е чест и отговорност, вашето село да носи това име". Д-р Кабаиванов обеща на кмета Мано Манов, представителна група от селото, нечело с кмета, да посети старата българска столица Охрид и да се поклони пред мощите на Свети Климент, да донесе свещена икона, заредена с неговата духовна сила, която да бъде поставена в храма на село Климент.
Още една инициатива реализираха днес жителите на Климент. В двора на детската градина бе открита „Просветна стена", с изографисани образите на Свети Климент Охридски, Светите братя Кирил и Методий, Васил Левски, Христо Ботев и Иван Вазов. Идеята за нейното изграждане е на кметството, а решението е на семейство Наталия и Георги Георгиеви. Те са едно от многото млади семейства в селото, сключили брак през тази година. В своите покани, те приканват гостите на сватбеното тържество, да предоставят средствата за цветя, за да бъде направено нещо благородно в селото. Така те даряват събраните 745 лв. на кметството и от днес Климент има своята „Просветна стена".
Тържеството продължи с музикална програма изнесена от деца от детската градина и самодейни колективи към местното читалище.
На празничния ден в с. Климент присъстваха кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, народният представител Веска Ненчева, зам.-кметът Стойо Карагенски, секретарят на община Карлово Стефан Стефанов, общински съветници, кметове на населени места.Добавете коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Издания на ЦУМ - Център за универсални медии: Пловдив-онлайн | Асеновград-онлайн | Карлово-онлайн |

Карлово Онлайн e част от групата на ЦУМ  – Център за универсални медии, заедно с plovdiv-online.com и asenovgrad-online.com.
Copyright (c) ЦУМ - Център за универсални медии 2009 - 2019