17Септември2019

ГЕРБ – Пловдив област чества 134 години от Съединението

Областният координатор на ГЕРБ – Пловдив област Георги Мараджиев и народните представители д-р Христо Грудев, Младен Шишков и Запрян Янков, общинският ръководител на ГЕРБ - Съединение Петя Червенакова, общински съветници от ГЕРБ, председателите на Общинския съвет на община Марица Гергана Трендафилова и на община Стамболийски Стоян Богданов, областното ръководство на Жени ГЕРБ Пловдив област – Евелина Апостолова и Катя Алова, присъстваха на честването на 134-та годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България в Съединение. Домакин бе кметът на общината Атанас Балкански.

Той заедно с представителите на ПП ГЕРБ, гости и жители на града присъстваха на панихидата в храма „Свети Атанасий” в Съединение. Те сведоха глави в знак на почит пред българските политици обединили се, за да бъде Съединението. В края на църковната церемония бяха поднесени стръкове цветя в памет на загиналите. Редица общественици и революционери дават живота си за тази национална кауза, родила се и живяла години наред в умовете и сърцата на българите, разделени несправедливо от Великите сили.

„И днес са актуални поуките от този изстрадан, но тържествен акт за България, а именно, че обединен около една кауза и една цел, българският народ е силен и в състояние да постигне всичко“, коментира областният координатор Георги Мараджиев.

Тържественото честване на годишнината продължи с литийно шествие, в което се включиха и представителите на ПП ГЕРБ. Начело бе знамето на Голямоконарската чета, пазено в музейната експозиция град Съединение.

Честването на паметното събитие от 1885 продължи с възстановка в центъра на града. При нея доброволци пресъздадоха драматичните часове на 5-ти септември, когато Голямоконарската чета тръгва към Пловдив начело с Чардафон Велики, за да осъществи Съединението. Тържественото отбелязване на историческия момент продължи с вечерна проверка, в която се включиха представителни роти на 61-ва Стрямска бригада и завърши с пищна заря.


Карлово онлайн

Cвободният електронен всекидневник за Карлово и региона.

Уеб сайт: karlovo-online.com

Добавете коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Издания на ЦУМ - Център за универсални медии: Пловдив-онлайн | Асеновград-онлайн | Карлово-онлайн |

Карлово Онлайн e част от групата на ЦУМ  – Център за универсални медии, заедно с plovdiv-online.com и asenovgrad-online.com.
Copyright (c) ЦУМ - Център за универсални медии 2009 - 2019