16Декември2019

Атанасовден е!

Вторник, 18 Януари 2011 14:14 | | Печат | Е-мейл | 0

Църквата приема Свети Атанасий за духовен наследник на Свети Антоний. Нарича го още Велик изповедник и учител, защитник на християнското учение за Бого-въплъщението. Според народните поверия от древни времена светецът е смятан за покровител на зимата, снега и студа. Вярва се, че зимният Свети Атанас си съблича кожуха, за да дойде лятото, а летният Свети Атанас го облича, за да дойде зимата. Гръцкият произход на името насочва към думата безсмъртен. Затова днес освен Атанасовците имен ден имат и хората, кръстени Живко, Трайко, Траяна.

Свети Атанасий подобно Антоний също е родом от Египет. Още като млад дякон бъдещият архиепископ на Александрия е сред участниците в Първия вселенски събор, провел се през 325 година. Активността му на духовното поприще е свързана с борба срещу ереста на Арий. Заради силните покровители, които арианците намират, Атанасий е прщан за години наред в изгнание. Това не го сломява. Пеше основните си съчинения, утвърждаващи божествения произход на Спасителя  - Слово към езичниците, Четири слова против арианите, Житието на Св. Антоний, множество трактати и проповеди.

Народното поверие представя Свети Атанасий като брат на  Свети Антоний. Смята двамата за ковачи. Друго народно предание ги определя като господари на чумата и други смъртоносни болести. Жените раздават питки, надупчени отгоре с вилица, за да не се „дупчат“ децата от шарка.

Ако следваме фолклорните вярвания от утре Атанас яхва бял кон, облича бяла копринена риза и прогонва зимата. В някои краища на страната палят и прескачат огньове, берат и се кичат с кокичета и кукуряк като предвестници на пролетта.

Карлово онлайн

Cвободният електронен всекидневник за Карлово и региона.

Уеб сайт: karlovo-online.com

Добавете коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Издания на ЦУМ - Център за универсални медии: Пловдив-онлайн | Асеновград-онлайн | Карлово-онлайн |

Карлово Онлайн e част от групата на ЦУМ  – Център за универсални медии, заедно с plovdiv-online.com и asenovgrad-online.com.
Copyright (c) ЦУМ - Център за универсални медии 2009 - 2019