Печат на тази страница

Над 41 200 в референдум на Движение БГ

Четвъртък, 09 Май 2013 15:57 | | | Галерия със снимки | 1

Жителите на Пловдив и областта искат по-голям граждански контрол върху народните представители и съдебната система и по-голяма отчетност на държавните и общински институции.

Това обяви пред журналисти водачът на листата за 16 МИР Калин Томов след анализ на резултатите от анкетата.

Идеята на кампанията бе да се допитаме до българските граждани по най-важните въпроси, които касаят общото държавно устройство и от които зависи живота на всеки един от нас в дългосрочен план, уточни Томов.

Той съобщи, че в Пловдивска област в анкетата са участвали 41 200 души, от които 19 800 от областта и 21 400 от Пловдив.

88 на сто от запитаните искат нова Конституция, нещо, което според нас касае цялостното държавно устройство, съобщи Томов.

Почти толкова са и хората, които искат намаляване на броя на депутатите, нещо което очевидно е крайно време да се случи, коментира той.

Така ще има възможност депутатите да бъдат отчетни и контролирани, а не да се крият зад анонимността на 240 души, твърди Томов.

Въвеждането на индивидуална конституционна жалба са „поискали" 71% от участниците в допитването, а повече от половината искат да се премахне длъжността „заместник-министър".

Най-голямото мнозинство - 92,3% от анкетираните искат да се въведат конституционни гаранции за защита на българската природа.

По отношение на местното самоуправление 80 на сто от хората настояват за финансова децентрализация на общините.

Почти две трети не са доволни от начина, по който се „кадрува" в съдебната система, почти толкова са за законови промени в посока за по-лесно иницииране на национален референдум и резултатите от него да имат задължителен характер.

Извън въпросите от Гражданския референдум в областта като най-важен проблем хората посичаха младежката безработица, каза водачът на листата за 17 МИР Димитър Танев.

На второ място е лошата инфраструктурата, като акцентът е поставен на междуселищните пътища.

В това отношение най-зле са общините Стамболийски, Съединине, Марица, Раковски, уточни Танев.

Със същата сила е посочен и въпроса за канализацията на селата, а останалите проблеми са свързани с местното самоуправление и липсата ни инвестиции.

В Пловдив инициирахме и местен референдум с искане оставката на кмета Иван Тотев, допълни координаторът на партията за града д-р Димитър Шишков.

В подкрепа на искането „са гласували" 23 200 души, съобщи той.

Мотивите са: високите данъци и безработицата; свиване на малкия и среден бизнес в полза на по-едри и близки до кмета фирми; съсипване на общинското здравеопазване, част от което е закриване на Белодробната болница и липсата на приоритети за развитие на Пловдив.

„Движение България на гражданите" ще закрие националната си предизборна кампания в Пловдив.

Това ще стане в присъствието на лидера на партията Меглена Кунева на 10 май в 14,00 часа в зала „Съединение" на Регионалния исторически музей.


Последно променена в Четвъртък, 09 Май 2013 17:52
Карлово онлайн

Cвободният електронен всекидневник за Карлово и региона.

Уеб сайт: karlovo-online.com

Още по темата


Comments  

add
-1 #1 add 10-05-2013 01:47
Действително много пускаха хората анкети. Просто се чувстват нечути. Искат гласът им да се зачете по някакъв начин. Сами да определят съдбата си.
Quote

Добавете коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.