14Декември2019

Над 1000 изпълнители на Столетово пее и танцува

Понеделник, 03 Юли 2017 17:06 | | Печат | Е-мейл | 0

В карловското село Столетово се проведе 10-ти НФФ „Столетово пее и танцува 2017", който даде сцена за изява на българските обичаи, традиции и фолклор.
Фестивалът, който се провежда в рамките на два дни – 1-2 юли, на площада в с. Столетово, е посветен на 180-тата годишнина от рождението на Васил Левски. В него участваха 55 фолклорни групи и индивидуални изпълнители и състави от цялата страна, като най-малката участничка в носия беше на 1 годинка и а месеца, а най-възрастната на 90 години. Над 1000 изпълнители се събраха в селото за националния фолклорен фестивал „Столетово пее и танцува 2017".
Десетото издание на фестивала бе уважено от Веска Ненчева народен представител от 44-тото НС, заместник-кмета на община Карлово Стойо Карагенски, Светлозар Янков общински съветник и председател на ВМРО Карлово и Христина Караколева – Царица на розите Карлово 2017. Всички те отправиха пожелания към участниците все така да милеят за българското и все толкова усърдно да пазят нематериалната култура, традиции и обичаи.
Целта на фестивала е да се съхрани родовата памет, традициите, националната ни идентичност, като същевременно читалищата да запазят утвърдилите се във времето художествени състави.
„Столетово пее и танцува" е събитие, организирано от местното читалище „Христо Ботев 1928г.", със съдействието на Министерството на културата, Община Карлово и много фирми – спонсори. Председателят на читалището Мирослав Колев сподели, че: „Вдъхновението идва от душата и от сърцето. Ако ти го носиш вътре в себе си, тогава ти носиш всичко.
Всичко постигнато с много труд, упоритост и желание е олицетворение на идеята, какво всъщност трябва да правим днес, а именно да следваме мечтите си, защото рано или късно те се превръщат в реалност. Но не от тази обикновената и скучна реалност, а от тази, в която мечтите са истински, животът и истинските хора създават чувства, емоции, любов и красота от фолклорното ни богатство, за да я има България!"


Добавете коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Издания на ЦУМ - Център за универсални медии: Пловдив-онлайн | Асеновград-онлайн | Карлово-онлайн |

Карлово Онлайн e част от групата на ЦУМ  – Център за универсални медии, заедно с plovdiv-online.com и asenovgrad-online.com.
Copyright (c) ЦУМ - Център за универсални медии 2009 - 2019