19Ноември2018

vbaeva-2

Учителите дефицит колкото и да се вдигат заплатите

Петък, 07 Септември 2018 17:22 | | Печат | Е-мейл | 1

От 1080 на 1300 лв. се вдига средната брутна заплата на учителите от януари 2019, каза министърът на образованието, който посети общините Раковски и Карлово днес.

Въпреки това се очаква недостиг на учители в близките години. Трудно мотивираме млади хора да се включат в системата, призна Красимир Вълчев. Но тази година очакваме да бъдат запълнени местата - някъде с пенсионери, другаде с неправоспособни учители.

В Раковски например има недостиг на учители по биология и химия.

Все по-малко хора през следващите десетилетия ще работят в една и съща професия, счита той. Много хора от информационните технологии например желаят да влязат в училищата, но не на пълно работно време.

Увеличаваме финансирането, имаме увеличен брой на студенти по педагогика, но недостатъчно, продължи Вълчев. Намерението ни е да се заплаща на хора, които са влезли в училище и до една година да придобие правоспособност. Обучението им ще е една година.

Допълнително ще се уточни дали всеки ще може да кандидатства, но образованието трябва да е релевантно на това, което учителят ще преподава.

Предвиждаме и специален корпус учители за най-трудните училища, където има най-голям недостиг. Увеличаваме средствата за училища в малки населени места със картографска система за търсене и предлагане на педагогическия труд.

Вълчев е качегоричен, че Институтът по метеорология ще излезе от БАН. Дали това ще стане с подзаконов нормативен акт или по друг начин - е въпрос на преценка, но целият институт е категорично за излизането от БАН, допълни той. Очакваме в понеделник Общото събрание на академията и тогава ще видим как ще се процедира - още повече при това решение за предстрочно прекратяване на мандата на директора, каза Въчлев.

Институтът по метеорология е най-печелившият в системата на Българската академия на науките и учените са категорични, че изваждането му от БАН ще доведе до разпад на самата академия.

Новият вариант на учебниците за средношколците пък ще може да се ползват в PDF вариант от сайта на съответното издателство и не е необходимо да се закупуват книжни тела.


Comments  

Ivan Ivanov
+1 #1 Ivan Ivanov 17-09-2018 23:11
za
Quote

Добавете коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.
Защитен код Обнови

Издания на ЦУМ - Център за универсални медии: Пловдив-онлайн | Асеновград-онлайн | Карлово-онлайн |

Карлово Онлайн e част от групата на ЦУМ  – Център за универсални медии, заедно с plovdiv-online.com и asenovgrad-online.com.
Copyright (c) ЦУМ - Център за универсални медии 2009 - 2017