05Декември2019

Районен кмет опитал да иска 60 бона от строител чрез бивш тв бос

Събота, 01 Юни 2019 18:05 | | Печат | Е-мейл | 1

Кметът на пловдивския район Северен Ральо Ралев и неговият помагач са задържани заради искане на подкуп срещу разрешително за строеж.

Това стана ясно от изявление на заместник-главният прокурор Иван Гешев днес. Гешев спести името на рекетирания бизнесмен.

Посредник в схемата бил бившият собственик на карловска кабелна телевизия Иван Делевски, който - по думите на прокурора, без да назовава името на Делевски, бил близък приятел на Ралев.

Бизнесменът е депозирал сигнал до министър-председателя, че от него се искат пари, за да бъдат одобрени строителни книжа за строеж на обект в район Северен, каза Гешев. Това става след като на два пъти му е отказано разрешително за строеж.

След това жалбата е изпратена от премиера към КПКОМПИ. В рамките на ден беше докладвана. Беше докладвано и на главния прокурор Сотир Цацаров. Образувано бе досъдебно производство, отбеляза Гешев.

Започват да се събират доказателства за тези неща, които твърди строителният предприемач, обясни Гешев.

Той добави, че от страна на КПКОНПИ се извършват отделни мероприятия, за да подпомогнат дейността.

В резултат от събраните доказателства в четвъртък беше решено да се задържат определени лица в град Пловдив. Беше задържан кметът на район Северен и още едно лице – посредник, при получаване на парична сума. Това са кметът и лице, което прокуратурата смята, че е помагач-посредник, добави Гешев.

След многобройните разговори и бавене, връзката между строителния предприемач се получила чрез много близък приятел на Ралев – Иван Делевски. Именно този приятел изиграл ролята на посредник. Той уверил, че ще се свърши работата, тоест получаването на разрешителното, като самият посредник, който също е задържан и обвинен, бил известен с това, че всички кметове на Пловдив ходели на почивка в неговата къща в Гърция.

Гешев обясни още, че уговарянето на сделката започнало още от миналата година.

Строителят имал имот, върху който възнамерявал да изгради блок и през декември 2018 г. внесъл документи в район Северен за издаване на разрешително за строеж. От администрацията са констатирали забележки, но те са били отстранени в срок.

Според зам.-главния прокурор обаче, въпреки че документите са изрядни, строителят не е получил полагащото му се разрешително за строеж.

Кметът, мотивиран от една или друга причина, е взел проекта в собствения си кабинет, което по закон не съответства на негови правомощия, обясни Гешев. Според него забавянето на разрешителното е водело до финансови загуби за строителя.

Започва да се чувства притиснат в ъгъла. Изправен е пред реалната възможност да фалира, уточни зам-главният прокурор.

Вследствие на това строителят е провел разговори с различни хора от общината, като от тях е получил отговор, че ще получи нужните документи срещу 60 хил. лв.

При разговор с поредния човек му се казва, че изключително близко лице на кмета може да му помогне и да изчака. Това лице се оказва един от обвиняемите, в качеството на помагач. От всички източници съвпада една и съща оферта, добави Гешев.

Моето лично професионално мнение е, че това дело онагледява основният проблем в България – в голямата си част тук корупция няма, защото това, което описвам, в житейски смисъл покрива друго. Това е нещо като натиск и изнудване, каза Иван Гешев. Според него при корупцията и двете страни са доволни.

Проблемът е, че в България няма корупция в чистия ѝ вид, има изнудване, заяви той.

Гешев добави, че в случая с кмета Ралев, ощетеният строител входира за втори път документите за издаване на необходимото му разрешително за строеж, но след провеждане на многобройни разговори получава отказ, защото кметът е попитал, дали са получени парите, срещу които да бъде разрешен строежът, а това не е станало.

Последвал е отказ за строеж и отказ за одобрение на проекта, заяви зам.-главният прокурор.

Последно променена в Неделя, 09 Юни 2019 09:27
Карлово онлайн

Cвободният електронен всекидневник за Карлово и региона.

Уеб сайт: karlovo-online.com

Comments  

Карловец
0 #1 Карловец 06-06-2019 09:56
А с карловския кмет кво става? Да не са го обръснали без да разберем ?
Quote

Добавете коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Издания на ЦУМ - Център за универсални медии: Пловдив-онлайн | Асеновград-онлайн | Карлово-онлайн |

Карлово Онлайн e част от групата на ЦУМ  – Център за универсални медии, заедно с plovdiv-online.com и asenovgrad-online.com.
Copyright (c) ЦУМ - Център за универсални медии 2009 - 2019