15Октомври2019

#КОЙ има апетити към ВМЗ Сопот?

Четвъртък, 24 Септември 2015 11:43 | | Печат | Е-мейл | 5

Народният представител от ГЕРБ Пловдив област Методи Андреев ще поиска оставката на министъра на икономиката Божидар Лукарски, когото той нарече Лукавски.

Причината – фрапиращи нарушения и нередности във ВМЗ-Сопот като промишлен шпионаж със съгласието на Министерството на икономиката,източване, предпочитания към частните фирми пред държавните и американските  и назначаване на нов борд на директорите, който съдейства за всичко това и в който влизат политически активисти на СДС без поглед над работата в предприятието.

Андреев съобщи още, че отсега нататък народните представители от ПП ГЕРБ-Пловдив и Пловдив-област свалят доверието си от ръководството на ВМЗ Сопот с изпълнителен директор Иван Гецов и не носят отговорност за нещата, които ще се случват оттук нататък.

Същото е мнението и на синдикатите и ако те организират протести, аз ще ти подкрепя, обяви депутатът от ГЕРБ.

Получих писмо от Подкерпа, с копие до премиера Бойко Борисов, в което те категорично се обявяваха против назначаването на Иван Гецов.

Той е твърде спорна канидидатура, най-малко защото е един от хората, върху които тегне съмнение, че е съпричастен с взривоте в Иганово, отбеляза Методи Андреев.

Има много разследвания във връзка с интересите му към термобаричните заряди, допълни народният представител.

ВМЗ е носител на твърде много интелектуална собственост – лицензи, които са секретна документация.

Парадоксът е, че от от години наред тези най-стого съхранявани документи са известни на други частни фирми, които по тях произвеждат продукция.

 

Има ли отношение Иван Гецов към предпазването на тази техническа документация – ще поставя въпроса и пред НС и пред комисията за контрол на службите, обяви Методи Андреев.

Как се разрешава от Ведомствения съвет към Министерството на икономиката да се продава продукция, произведена по лиценз, чужда собственост, попита още той.

Има сигнали постъпвали при мен срещу г-н Гецов, но те са обект на разследване и не могат да се оповестят.

В един такъв момент, когато искаме предприятието да се управлява почтено, е меко казано странно решението на Лукавски да сложи човек с такава репутация като изпълнителен директор, недоумява Методи Андреев.

Представител на Министерството на икономиката е Борислав Тоцев, който е постъпил там на работа през 2012 г. като старши експерт в една от дирекциите.

Тогава в качеството си на държавен служител е попълнил декларация за конфликт на интереси, в която пише, че  има 33 % участие в компания, където негов съдружник е един от пкрупните търговци на специална продукция, който има отношения и с ВМЗ Сопот.

Когато тази година се явява на конкурс за главен специалист в същата дирекция, Тоцев декларира, че напуска тази фирма.

Нали сте наясно, че причината е, защото не иска да стане известна връзката му с този крупен търговец на специална продукция във ВМЗ Сопот, попита риторично депутатът.

Тоцев няма да спре да си говори с този човек , а когато има човек в ръководството, една частна фирма е привилигерована спрямо осаналите, заключи Андреев.

Допреди 4 месеца във ВМЗ продукция за 30 млн. лв. се работеше за 3 месеца, сега това става за 1 месец,

Наскоро бе подписан договор с мощна американска компания за 11 млн долара с хоризонт 80 млн долара.

За следващата година се очаква ВМЗ, чиито публични задължения са 160 млн. лв към този момент, да има поръчки за над 300 млн долара.

Заради това числения състав на завода ще се увеличи 2 пъти и половина.

Проблемът е, че тези контракти възбудиха апетити на кръгове, занимаващи се с подобен бизнес, заключи Андреев.

Според източници на Plovdiv-online е възможно дори вездесъщият КОЙ да има интерес към завладяването на държавното предприятие.

Единственият кадърен експерт и почтен професионалист Богдан Богданов е бил избутан в трета глуха, след назначаването в началото на 2015 г. на предишния Съвет на директорите - Илиян Насков със сериозен частен бизнес във финансовите операции, ексдиректорът на ДАНС Пловдив Тодор Дичев и бившия счетоводител във ВМЗ и член на СДС - Любомир Джапаров.

При тези най-фрапантни назначения Богдан Богданов е елиминиран елегантно като е избран за търговски пълномощник.

Длъжността е меко казано странна, защото според характеристиката й той няма право да присъства на заседания на Борда на директорите, нито да гласува решенията,  но е задължен да ги подписва.

Как Министерство на икономиката сложи хора, които не само нямат отношение към производството, но и имат свой частен бизнес, възмутен е Методи Андреев.

Най-странното, бе че един доказан авторитет във ВМЗ като експерт Богдан Богданов  е на странната длъжност търговски пълномощник.

При този борд бяха направени първите стъпки към обслужване на определени частни фирми, нямащи нищо общо с дейността на предприятието, изтъкна депутатът от ГЕРБ.

Той даде пример с фирма от Варна, която зарежда с мазут ВМЗ Сопот и пловдивска фирма, която изкупувала скрап на много по-ниска цена от останалите компании в региона, които досега са обслужвали предприятието.

След взировете в Иганово, Богданов ме информира, че Илиян Насков неглижира държавните фирми и тези на американското правителство, а предпочита частните фирми, покровителства ги, и извършва по-бърдо техните поръччки.

Тоест дава предимство на тези, които могат да дава комисионна.

Дали това е ставало - не можем да кажем, но частните компании са предпочитани, а държавните избутвани, обясни народният представител.

Богданов се протипопостави категорично на тази практика и затова бе освободен и пратен като безработен, заключи Методи Андреев.

Той изнесе цялата тежест на взривоветет в Иганово, успя да успокои предприятието и е единственият човек, който се подкрепя от синдикаттите.

В неговата програма влизаше  създаването на нови производства, назначаването на  качествени спациалисти – повечето избягаха в частния бизнес.

Това бе крайно нетактична постъпка от страна на Министерство на икономиката, както когато бе освободен Атанас Трифонов – производствен директор и един от най-авторитетните представители на завода.

През последните 10 години нито Сметна палата нито Държавен финансов контрол са правили проверка в завода.

Опитите на Богданов да предизвика такава, са ударили на камък, посочи депутатът от ГЕРБ.

Депутатите от ГЕРБ Пловдив и ГЕРБ Пловдив област  - Методи Андреев, Стефан Дедев, Атанас Ташков, Петър Петров, Силвия Хубенова се обединили и поискали от Лукарски да спре източването и да върне Богдан Богданов в Борда.

Той обещал, но това не се случило.

Въпреки мнението на народните представители, Министерство на икономиката постъпи изключително некоректно като избра новия Борд, в който не влиза Богдан Богданов, поясни Андреев.

Самият Богданов бил изключително обиден, защото никой не му е съобщил нито един мотив за освобождаването му.

Това което Лукарски направи ме кара да смятам, че той не е Лукарски, а Лукавски, обяви Методи Андреев и продължи да го нарича с това име до края на брифинга.

Така не се постъпва с коалиционен партньор и отсега нататък депутаттие на ГЕРБ не поемат отговорност за действията на новия борд нито пред работниците, нито пред синдикатите, нито пред местния бизнес, категоричен е Андреев.

В Иганово зее сериозно синдикално напрежение – най-лесният път за излизане  на Лукавски от Министерство на икономиката е да се удари челно със синдикатите - това е последния опит да го предпазя това да не се случи, отбеляза още Андреев.

Народните представители от ГЕРБ Пловдив област ще предизвикат ревизия на ВМЗ Сопот за 3-годишен период назад на разпореждане с доставките, поради сигнали за източване на предприятието, потънали поръчки и пари за тях,

През последните 10 години в завода, който създава препитание на голяма част от хората в района, не е стъпвал крак на проверяващ нито от Държавен финансов контрол, нито от Сметната палата.

Разбирането на синдикатите, на ГЕРБ е, че такова мощно предприятие, изградено през 1936 г. и открито през 1940, трябва да е на държавата и да се развива от нея.

Доказани професионалисти, политически необвързани хора трябва да присъстват в новия Борд, за който ще настояваме, коментира народният представител.

Освен това представителят на министерството трябва да е човек, който никога не е участвал в частни фирми, обяви той.

Крайно време е прокуратурата да се захване с ВМЗ Сопот, призова още народният представител от ГЕРБ Пловдив област.

Последно променена в Събота, 03 Октомври 2015 11:26
Карлово онлайн

Cвободният електронен всекидневник за Карлово и региона.

Уеб сайт: karlovo-online.com

Comments  

Червен
+4 #1 Червен 24-09-2015 12:22
Ние пък никога не сме имали доверие на Методи Андреев !
Quote
защо
+4 #2 защо 25-09-2015 11:10
Значи всички от ГЕРБ на ръководни длъжности във ВМЗ се измитат , но кои се назначават..... .....Къде са шефовете на ГЕРБ в Карлово и Сопот ????
Quote
Оръжейник
+1 #3 Оръжейник 26-09-2015 13:29
Методи е прав, обаче слуша ли го ГЕРБ??? Това е въпросът! Какво правят там назначените шефове?
Quote
бай Иван
+5 #4 бай Иван 26-09-2015 16:06
Този компетентният Мето Андрешков на всяка манджа мерудия.Следващ ия път ще чете лекция на екектората,кой как да си сайдише жената.
Quote
Перхи-трол
+1 #5 Перхи-трол 26-09-2015 17:02
"....политическ и необвързани хора трябва да присъстват в новия Борд, за който ще настояваме,.... "
- за да ги обвържете с назначението и от там да ги заробите за цял живот - такива животни едва ли ще намерите сред нормалните хора търсещи независимост, свобода и почтеност!
П/П Това си е чист популизъм и политическо лицемерие. Истината е, че ви трябва независим в същност послушен и хрисим ръководител, че да го доите когато си поискате и по колкото поискате, като нявга политбюро е цоцало цоца и сега с потомствените слънчогледи - майстори на шантажа и илюзионисти в усвояването на европейски средства, на които всички се надяват.
Quote

Добавете коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Издания на ЦУМ - Център за универсални медии: Пловдив-онлайн | Асеновград-онлайн | Карлово-онлайн |

Карлово Онлайн e част от групата на ЦУМ  – Център за универсални медии, заедно с plovdiv-online.com и asenovgrad-online.com.
Copyright (c) ЦУМ - Център за универсални медии 2009 - 2019