22Ноември2019

Лукарски играе за Пеевски във ВМЗ

Понеделник, 28 Септември 2015 06:55 | | Печат | Е-мейл | 3

След като депутатът от ГЕРБ Методи Андреев оповести пред Karlovo-online схемата #Кой иска ВМЗ Сопот, сайтът Фрогнюз разкри задкулисно съвещание в хотел "Берлин", известен като щаб квартирата на Делян Пеевски, станало в петък вечер, часове след разкритията на Андреев.

Малко преди тайната сбирка премиерът Бойко Борисов разпоредил да се създаде комисия, която да провери всички договори на предприятия от Военно-промишления комплекс, пише Фрогнюз.

Приоритетно щели да се разследват документи, свързани с дейността на ВМЗ - Сопот.

Борисов разпоредил също ДАНС да влезе в дирите на задкулисни договорки между висши служители на Министерството на икономиката и частни оръжейни търговци. Щели да бъдат проверявани и сигнали за неформални срещи на министър Лукарски и неговия заместник Любен Петров. Последният, освен, че е заместник-министър, преди две седмици оглави и столичната структура на СДС, въпреки негодуванието на много от "сините" активисти.

Очаква се прокуратурата също да заработи по-активно по сигналите на синдикати и граждански организации за източване и корупция, свързана с екипа на Лекарски и частни фирми с интерес към ВПК.

На сбирката в х-л "Берлин", в която участвали представители на кръга #Кой, олицетворяван от Пеевски, към когото отдавна принадлежал и Лукарски с неговия заместник Любен Петров, се обсъдили мерки за спасяването на министъра и някои от сделките, сключени със скрити играчи от оръжейния сектор. Обсъждано било също как да се ограничат щетите от разкритията на депутата от ГЕРБ Методи Андреев.

Ден преди това събиране в х-л "Берлин", нароният представител Методи Андреев поиска проверки за източването на ВМЗ. На нарочна пресконференция в Пловдив той отправи тежки критики към Божидар Лукарски. Той заяви също, че ще подкрепи евентуално искане на КТ "Подкрепа" за оставка на икономическия министър.

"Оттук нататък ще наричам министъра на икономиката Лукарски - ЛукаВски, който постъпи некоректно с назначаването на новия борд на директорите на ВМЗ-Сопот", заяви публично Методи Андреев. Той остро разкритикува работата на последните 3 борда на директорите в оръжейницата. Особено възмутен е от безпринципното уволнение на търговския пълномощник Богдан Богданов. "Той беше човекът, който направи всичко възможно да се излезе от кризата след взривовете в Иганово и синдикатите са зад него", уточни Андреев. Депутатът призова прокуратурата и МВР да обявят публично резултатите от проверката за взривовете в Иганово.

Методи Андреев обясни, че в началото на лятото е бил поставен въпросът за приватизацията на ВМЗ-Сопот, но депутатите от ГЕРБ от Пловдивска област и синдидатите са се противопоставили категорично. "ВМЗ-Сопот винаги е било обект на политически интереси, но последните 3 борда са в рязък дисбаланс. Правителството на Орешарски назначи силно партизиран борд начело с лидерите на БСП в Карлово и Сопот Манол Манолов и Деян Дойнов. Смяната, която направи Лукарски, не е по-различна - назначи Любомир Джапаров от РБ, който има сериозен частен бизнес, Тодор Дичев и Илиан Насков, които нямаха виждане върху производството. Новоназначеният на 15 септември тричленен борд в състав Иван Гецов, Владислав Тоцев и Любомир Джапаров пък не е добре посрещнат от синдикатите и зрее напрежение. Над изпълнителния директор Гецов тегне съмнение, че е съпричастен с взривовете в Иганово - той е бил обект на разследване. Тоцев е постъпил на работа в Министерството на икономиката през 2012 г. като съдружник на фирма, която е голям клиент на ВМЗ, и при него има конфликт на интереси", взриви публичното пространство Методи Андреев. Той допълни, че отговорност за случващото се във ВМЗ вече ще носи СДС, чийто председател е Божидар Лукарски, а заместникът му е кметът на община Карлово Емил Кабаиванов. Любен Петров допълва каритната като заместник на Лукарски в СДС и като министър. Именно той отговаря и за ВПК.

Покрай тетрадката за посетители в сградата, където е бил офисът на собственикът на КТБ Цветан Василев, името на Божидар Лукарски нашумя със срещите му при банкера. Появиха се и твърдения, че е ходил там да иска пари за СДС. Твърди се също, че е получил немалка сума, но не е ясно, каква част от нея е стигнала до "Раковски" 134.

Последно променена в Събота, 03 Октомври 2015 11:28
Карлово онлайн

Cвободният електронен всекидневник за Карлово и региона.

Уеб сайт: karlovo-online.com

Comments  

Перхи-трол
+1 #1 Перхи-трол 28-09-2015 22:13
"ВМЗ-Сопот винаги е било обект на политически интереси,..."
- да така е, но защо?
икономически погледнато си е чиста проба експлоатация на една наказана прослойка от нямащи друг шанс за работа измъчени хора. не стига това, че са на прага на оцеляването но и биват открито манипулирани политически, ухажвани. добре че бяха пощадени при взривовете от тези болни мозъци, които допуснаха да се случи това. няма виновни, няма жертви, няма яснота - до кога?
Прокурорът ясно каза на Лукарски да не дава изявления, но пропусна Митето, който напълни медиите с информация, която едва ли струва въобще да се коментира, но къде останаха синдикалните искания на фона на политическите, съответно в забравата, където е устремена и цялата система. ясно стана, че държавността я няма и помен не останало на фона на нечии НАД ДЪРЖАВНИ интереси. но кои са те? "в х-л "Берлин", в която участвали представители на кръга #Кой"
Да не би за тях да не се отнася препоръката на магистрата?
Quote
Перхи-трол
+2 #2 Перхи-трол 30-09-2015 21:07
"....Лукарски с неговия заместник Любен Петров, се обсъдили мерки за спасяването на министъра и някои от сделките, сключени със скрити играчи от оръжейния сектор...." - е тук да не би да е Африка бре, че кви са тия измишльотини Вей, те таквиз гнусни разкрития за действащ министър и неговия заместник, не Ви ли се струва преувеличено, пресолено и дишащо съждение.....да йте факти не лукуми - утрепки жалки и не будалкайте стария Перхи с кьор-фишеци - анъдънму?
Quote
Седесар
0 #3 Седесар 12-05-2018 09:08
Оставката на председателя на СДС Божидар Лукарски ще бъде гласувана днес в Пловдив, където ще се проведе заседание на Националния съвет на партията.
Съветът в Пловдив трябва да гласува прекратяване на правомощията на Лукарски, да избере временен председател и да насрочи национална конференция за избор на нов лидер, след като Емил Кабаиванов – един от тези, които искат оставката му, направи поименна проверка и допусна членовете на въпросните шест организации.
Quote

Добавете коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Издания на ЦУМ - Център за универсални медии: Пловдив-онлайн | Асеновград-онлайн | Карлово-онлайн |

Карлово Онлайн e част от групата на ЦУМ  – Център за универсални медии, заедно с plovdiv-online.com и asenovgrad-online.com.
Copyright (c) ЦУМ - Център за универсални медии 2009 - 2019