22Ноември2018

vbaeva-2

Откриват гроздобера в Старосел с Царица на виното

Петък, 07 Септември 2018 11:58 | | Печат | Е-мейл | 2

По традиция във втората неделя на септември ще бъде дадено началото на гроздобера в Старосел. И тази година всички любители и професионалисти в създаването на виното ще станат свидетели на пищна церемония. На 9 септември от 11:00 часа в Комплекс за винен и СПА туризъм „Старосел” празникът ще започне с ритуално мачкане на грозде от новата Царица на виното. Сред гостите на събитието ще има много журналисти и светски личности, които ще се потопят в магията на празника.

Организаторите на събитието са приготвили много празнични изненади за всички гости на събитието - био-базар, алея на занаятите, конкурс за най-добра обредна питка и представяне на традиционни народни носии от Добруджа, Родопите, Пирински, Тракийски и Шопски региони, са само част от начините, по които ще се чества култа към виното и бог Дионис. Посетителите ще могат да се насладят и на винени дегустации в осъвременения Храм на виното.

Много изненади и приятни изживявания очакват всички, които ще станат част от магичния празник!

ОТКРИВАНЕ НА ГРОЗДОБЕРА - 9 Септември 2018 г.

Начало на празника: 11:00 часа на 09.09.2018 г. пред основния вход на комплекса

Празникът ще започне със спектакъл за избор на „Царица на Виното“, който ще се проведе в три дефилета на момичета, претендентки за титлата.

1. Първи кръг: Претендентките за титлата „Царица на Виното 2018“, ще се представят в Храма на виното, където ще има и спектакъл, съчетаващ по впечатляващ начин автентичната обстановка на храма с феерия от музика, светлина и танц и ще бъде разказана една древна легенда - „Легендата за лозата“.

2. Втори кръг: Това представяне е посветено на красотата на българката, на фолклора и традицията. В този кръг момичетата ще се представят в носии от различни фолклорни области и заедно с танцова формация „Етноритъм“ ще представят характерни мотиви от Добруджанската, Шопската, Северняшката, Тракийската, Странджанската, Родопската и Пиринска обрасти.

Ще се насладите на модерни интерпретации на известни фолклорни песни, представени от „Арт Войс Център“

3. Трети кръг: Този кръг е посветен на модерното звучене на фолклора като израз на съхранените традиции, запазили идентичността ни до наши дни. Претендентките за титлата ще се представят в рокли, вдъхновени от любовта към България, преклонението пред историята и силата на българския дух, възхищението от културното и етнографското ни наследство.

Избраната за Царица ще бъде ще бъде закичена с венец заплетен от първата лозова клонка, зарязана от Трифон Зарезан, оплетена с омайни билки, брани рано в зори на Еньов Ден, окичена със свежи есени цветя и плодове.

СЪПЪТСТВАЩИ МЕРОПРИЯТИЯ:

9 Септември 2018 г. в Комплекс за винен и СПА Туризъм „Старосел“

Начало 10:30 часа

В почит на плодородието, традициите и автентичните български занаяти, предлагаме на нашите гости целодневен био-базар, който предлага екологична фермерска продукция. 

Традициите, съхранени и достигнали до нас чрез занаятите, ще бъдат представени на нашата уличка на занаятите. Ще представим автентични обичаи и традиции за село Старосел и региона.

ТЕМАТИЧНИ КОНКУРСИ 

Организирали сме и няколко тематични конкурса, в които ви каним да се включите:

 За да ви покажем усилената работа на гроздоберачите, ви предлагаме съревнование за НАЙ-ДОБЪР ГРОЗДОБЕРАЧ. 

 Хлябът и виното са традиционни символи както на езическите ритуали, така и на християнските обреди. Ние българите смятаме, че с хляб и вино магии не се правят, но те присъстват във всеки наш празник. За традициите на месене на хляб ще ни разкажат жените от региона, след което ще изберем и най-добрия обреден хляб. 

 Ще играем и хора и ръченица, за да се подготвим за мачкане на първото грозде, а най-смелите каним да се включат в него.

Не се колебайте да се включите във всеки конкурс, във всяко хоро или песен. За нас този ден е голям празник и искаме да го споделим с вас!

ПРИЯТНО ПРЕКАРВАНЕ!

Последно променена в Сряда, 12 Септември 2018 12:28
Карлово онлайн

Cвободният електронен всекидневник за Карлово и региона.

Уеб сайт: karlovo-online.com

Comments  

бай Хой
+1 #1 бай Хой 07-09-2018 13:30
Сред гостите на събитието ще има много журналисти и светски личности, които ще се потопят в магията на празника. Очаква се да присъства и Черната Мамба в ролята на сомелиер - обучена професионалистк а с богати познания в областта на виното.
Quote
Перхи-трол
+1 #2 Перхи-трол 23-09-2018 15:30
Сред гостите на събитието ще има много журналисти и светски личности, които ще се потопят в магията на празника. Очаква се да присъства и Черната Мамба в ролята на сомелиер - обучена професионалистк а с богати познания в областта на виното.
И как е заглавието на тази особа ?
Quote

Добавете коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.
Защитен код Обнови

Издания на ЦУМ - Център за универсални медии: Пловдив-онлайн | Асеновград-онлайн | Карлово-онлайн |

Карлово Онлайн e част от групата на ЦУМ  – Център за универсални медии, заедно с plovdiv-online.com и asenovgrad-online.com.
Copyright (c) ЦУМ - Център за универсални медии 2009 - 2017