13Декември2019

Художникът Петър Николов с Наградата на Карлово - 2018

На официална церемония, състояла се на площад „20-ти юли”, д-р Емил Кабаиванов кмет на община Карлово връчи на художника Петър Николов престижната награда.
Наградата се връчва всяка година на 18 юли, когато се отбелязва годишнина от рождението на Васил Левски и Празника на града. Наградата е малка пластика „Златната Богиня” изработена от художника Димитър Бакърджиев и парична сума. През годините нейни носители са били известни писатели, научни работници, художници, журналисти, историци и др.
Петър Николов е роден на 7 май 1928 година в село Климент, община Карлово. Петър Николов завършва СУ „Свети Климент Охридски” специалност „Българска филология”. Още от студентските си години се утвърждава като талантлив художник и постепенно това става негова професия. Карлово и карловските дворове са основна тема в неговото творчество на художник. Има организирани множество самостоятелни изложби у нас и в чужбина. През 2016 година прави голямо дарение от своите картини за откриване на музейна сбирка в родното си село Климент. По време на официалната церемония Петър Николов дари на Общинска художествена галерия картината „Васил Левски и Ангел Кънчев – Караивановия хан”
За носител на наградата на Карлово бяха номинирани още Димитър Бакърджиев художник и Мария Сюпердекова фотограф. Те получиха грамоти и цветя от д-р Кабаиванов кмет на община Карлово.
Вечерта завърши с изпълнения на Биг Бенд на БНР, Милица Гладнишка и спектакъл на ансамбъл „Българе”. Водеща на програмата бе актрисата Силвия Лулчева. Детска вокална група „Карловойс” с ръководител Анита Илиева промотира авторската си песен за Васил Левски. С тази песен децата от вокалната група изказват своето признание и почит към делото на Апостола.
На церемонията присъстваха ръководството на община Карлово, народни представители, общински съветници, представители на институции, много гости и граждани.


Карлово онлайн

Cвободният електронен всекидневник за Карлово и региона.

Уеб сайт: karlovo-online.com

Добавете коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Издания на ЦУМ - Център за универсални медии: Пловдив-онлайн | Асеновград-онлайн | Карлово-онлайн |

Карлово Онлайн e част от групата на ЦУМ  – Център за универсални медии, заедно с plovdiv-online.com и asenovgrad-online.com.
Copyright (c) ЦУМ - Център за универсални медии 2009 - 2019