18Септември2019

Никола Маджиров с награда ОРФЕЙ за цялостно представяне

Събота, 18 Май 2019 11:03 | | Печат | Е-мейл | 0

Поетът Никола Маджиров, най-известното име на Северна Македония, получи Наградата ОРФЕЙ за цялостно представяне на едноименния Международен фестивал на поезията.

 

При връчването й директорът на фестивала Антон Баев благодари на Маджиров, че е прекъснал резиденцията си в Цуг, Швейцария, за да е със събратята си по перо 4 дни и нощи в Пловдив като участник във второто издание на МФП ОРФЕЙ.

 

Приз за най-добро стихотворение ЛИРАТА НА ОРФЕЙ получиха руската поетеса Олеся Николаева, професор в литературния институт Максим Горки – за „Песнопения“, и младата поетеса от Северна Македония Славица Гаджова Свидерска, доктор по филология, за стихотворението „Лична картография“.

 

Наградата за най-добро любовто стихотворение бе поделена между датския поет Нилс Хав – за „Жените на Копенхаген“ и израелската поетеса Варда Геносар – за „Живото Мъртво море“.

 

Приз за най-добро есе от Писателския форум на тема „Фигурата на Орфей – между мита и мига“ получи датският поет и музикант Лаус Страндби Нилсен – за текста си „Погрешното разбиране на Орфей“.

 

Поетесата от Румъния Никулина Опреа взе наградата си ЛИРАТА НА ОРФЕЙ от миналогодишното издание на фестивала, когато здравословен проблем в последния момент й попречи да участва наживо. Тя е за стихотворението й „Животът на другите и нашият живот“.

 

Припомняме, че в първата фестивална вечер бе връчена и Голямата награда за изключителни достижения в поезията на българския поет Златомир Златанов.

 

Наградите бяха определени от жури в състав проф. дфн Светлозар Игов, доц. д-р Елка Димитрова и д-р Антон Баев.

 

Публиката и при двете големи церемонии – откриващото четене на 9 май, и заключителното – на 10, получи автографи от 13-те участници от 11 страни върху безплатните билингва книги на фестивала.

 

Всички творби на участниците във второто, а и в първото издание на МФП ОРФЕЙ – Пловдив, на роден език и в преводи на български и на английски може да четете на многоезичния сайт на фестивала www.orpheus-plovdiv.eu

Карлово онлайн

Cвободният електронен всекидневник за Карлово и региона.

Уеб сайт: karlovo-online.com

Добавете коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Издания на ЦУМ - Център за универсални медии: Пловдив-онлайн | Асеновград-онлайн | Карлово-онлайн |

Карлово Онлайн e част от групата на ЦУМ  – Център за универсални медии, заедно с plovdiv-online.com и asenovgrad-online.com.
Copyright (c) ЦУМ - Център за универсални медии 2009 - 2019