Печат на тази страница

Златомир Златанов с Голямата награда ОРФЕЙ за поезия

Събота, 18 Май 2019 11:09 | | | 0

Зам.-кметът по култура на Пловдив Александър Държиков Зам.-кметът по култура на Пловдив Александър Държиков

Българският поет, прозаик, есеист и философ Златомир Златанов е носител на Голямата награда ОРФЕЙ за изключителни достижения в поезията.

Тя му бе връчена снощи на официалната церемония за откриването на второто издание на Международния фестивал за поезия „ОРФЕЙ“ – Пловдив 2019 в присъствието на 13 елитни поети от 11 страни.

Директорът на фестивала д-р Антон Баев отбеляза, че научното жури в лицето на проф. дфн Светлозар Игов, доц. д-р Елка Димитрова и той самият е било единодушно, а мотивите за присъждането на приза изложи в кратко, но въпреки това академично слово проф. Игов, който определи Златанов като българския поет на модерния обрат и най-значимия ни автор в последните 30 години.

Призът е евхаристичен (нефинансов) - и за поета, и за журито, което вероятно го прави по-обективен, каза при връчването на наградата Антон Баев.

Проф. Светолзар Игов пожела на фестивала да продължи да държи това изключително високо ниво в селекцията на участниците и избора на отличените.

Златомир Златанов избра да прочете заглавното стихотворение на отдавна апокрифната си първа стихосбирка „Нощни плажове“ и скромно благодари на екипа на МФП „ОРФЕЙ“ -. Пловдив 2019 за една от много малкото награди, които е получавал у нас за поезията си, въпреки че за 60-годишнината му преди 5 години бе организирана мащабна научна конференция за творчеството на "поета на модерния обрат" в българската литература.

Малката базилика бе пълна с предимно млада публика – ученици от Хуманитарни гимназия "Св. Св. Кирил и Методий" и Езикова гимназия "Пловдив", студенти лингвисти и филолози от ПУ Паисий Хилендарски, пловдивски писатели и поети, десетки почитатели на поетическото изкуство.

Четенията бяха на роден език и в превод на български, а английските варианти се следиха от публиката в безплатно раздаваната й билингва книга на фестивала. Всички творби на участниците може да четете на многоезичния сайт www.orpheus-plovdiv.eu 

Зам.-кметът по култура и културно наследство на Община Пловдив Александър Държиков пожела дълъг живот на фестивала, като посочи елитното ниво участници от различни държави и приноса им, който те включително с есетата си на тема „Фигурата на Орфей – между мита и мига“ дават на литературния и културен живот на Пловдив.

Проектът Международен фестивал на поезията „ОРФЕЙ“ – Пловдив 2019 се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на Дирекция „Култура и културно наследство“ за 2019 г.

Последно променена в Сряда, 22 Май 2019 11:33
Карлово онлайн

Cвободният електронен всекидневник за Карлово и региона.

Уеб сайт: karlovo-online.com

Добавете коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.