Печат на тази страница

10 важни неща за физиотерапията

Петък, 24 Май 2019 09:08 | | | 0

Преди консултация с физиотерапевт при травма или оплакване, прочетете тези 10 съвета.

През последните години методът физиотерапия се превърна изключително популярно средство за облекчаване и контролиране на болката. Независимо дали става дума за болки в гърба, вратa или в ставите на китки, лакти, рамене, бедра или колене, лечението с физиотерапия може да подобри състоянието ви. Но знаете ли какво да очаквате от вашия физиотерапевт? Как да получите максимално облекчение от вашето посещение?

Ето 10 неща, които всеки пациент трябва да има впредвид когато се консултира с физиотерапевт:

1.      Бъдете отворени към лечението.

За някои хора мисълта за физиотерапия е доста плашеща. Това е нормално, знаейки какви са техниките, които се използват за лекуване на травми. Пациентите често имат страх да не се увеличи болката след посещение при физиотерапевт. Но правилната физиотерапия всъщност намалява болката, а самите терапевти са обуче и няма да ви навредят.

2.      Бъдете подходящо облечени

За разлика от други лечения, физиотерапията набляга на упражнения и движение, затова е изключително важно да носите подходящи дрехи. За да протече нормално един сеанс трябва да носите свободни и удобни дрехи, които не пречат на движенията ви.

3.      Задавайте въпроси

Вашият физиотерапевт ще ви даде съвети от какви упражнения се нуждаете и как да ги изпълнявате, но това е само част от лечението. Необходимо е вие да обясните детайлно за вашата травма и да задавате въпроси, които ще ви помогнат да разберете вашето състояние. Питанията по време на сеансите и упражненията ще ви помогнат да се чувствате комфортно и да приемате лечението по-добре, напредвайки по-бързо.

4.      Имайте ясна цел

Поставете си цел, към която да се стремите и я обсъдете с вашият физиотерапевт. Той може да подбере упражнения, над които да наблегнете с цел облекчаване на конкретна травма или болка в рамките на сеанса.

5.      Бъдете отворени за проблемите си

Ако почувствате силна болка по време или след сеанс, вместо да я игнорирате, е желателно да споделите за нея с вашия физиотерапевт. Ако той е наясно какво предизвиква болка по време на сеанса и в ежедневието, то може да коригира упражненията ви.

6.      Бъдете реални в очакванията си

Не очаквайте моментално подобрение. Сеансите не винаги имат бърз резултат, а са по-скоро насочени към облекчение в дългосрочен план. Информирайте се колко време ще ви отнеме да се въстановите и работете заедо с вашият физиотерапевт, за да получите желания резултат. Поставете си реални цели.

7.      Положете усилия

Едно от най-важните неща е да отделите време да се запознаете с упражненията. Практикувайте ги редовно, както вашият физиотерапевт ви е казал и направете промени в начината на живот, за да сте сигурни, че оплакванията няма да се върнат. В днешно време можете да посетите физиотерапевт, който използва подходяща медицинска техника и консумативи, с които е нужно по-малко натоварване. Те все още са малко в България.

8.      Бъдете хидратирани

Приема на вода е важна част от вашият режим, ако искате да подобрите здравословното си състояние. Ставите ви имат нужда от вода, за да се движат безболезнено. Бъдете добре хидратирани през целият ден, като наблегнете на приема преди, по време и след сеанс. Избягвайте газирани напитки, чай или кафе.

9.      Поддържайте балансирана диета

Вашето тяло се възстановява не само чрез упражнения, но и чрез здравословна и балансирана диета. За да изпитате подобрение от физиотерапията трябва да я съчетаете с подходящата храна. За най-бързо възстановяване се препоръчва диета съставено от 60% въглехидрати, 30% белтъчини и 10% мазнини.

10.   Бъдете позитивни

Лечението на травма зависи от много фактори и не всички травми минават еднакво бързо. Травма, която ви причинява болка и дискомфорт в дългосрочен план, може да повлияе на отношението ви към лечението. Важно е да останете позитивни, да не се отказвате от лечението и да работите с вашия физиотерапевт, за да постигнете най-добрия ефект за вас.

Последно променена в Петък, 24 Май 2019 12:26
Карлово онлайн

Cвободният електронен всекидневник за Карлово и региона.

Уеб сайт: karlovo-online.com

Добавете коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.